Wat hebben alle Blue Zones gemeen?
In verschillende delen van de wereld zijn er plaatsen, waar mensen aanzienlijk langer leven dan gemiddeld. Deze regio's staan bekend als de "Blue Zones," en ze hebben enkele opmerkelijke overeenkomsten. In deze blog zal er gekeken worden naar de Blue Zones en wordt er ingezoomd op de vraag wat deze Zones gemeen met elkaar hebben. Naast sociaal welzijn, dagelijkse lichaamsbeweging en sociale betrokkenheid, draait het bij de bewoners van deze Blue Zones ook om voeding, en dan met name om het consumeren van plantaardige voedingsmiddelen.
Wat zijn Blue Zones?
Blue Zones zijn geografische gebieden waar mensen aanzienlijk langer leven dan de gemiddelde levensverwachting. Deze regio's staan bekend om hun hoge concentratie van honderdjarigen en de opvallende afwezigheid van leeftijdsgerelateerde ziekten. De term 'Blue Zones' werd voor het eerst geïntroduceerd door de Amerikaanse onderzoeker Dan Buettner. De vijf zones zijn:
- Okinawa in Japan
- Ikaria in Griekenland
- Sardinië in Italië
- Loma Linda in de Verenigde Staten
- Nicoya in Costa Rica
De voordelen van een Mediterraan dieet
Een van de bekendste diëten, die vaak worden geassocieerd met een goede gezondheid, is het mediterrane dieet. Wat blijkt is dat het belangrijkste onderdeel van dit dieet het hoge gebruik van plantaardige voedingsmiddelen is. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van vis en zeevruchten, de enige dierlijke voedingsmiddelen die in het mediterrane dieet worden aangemoedigd, niet lijkt bij te dragen aan de voordelen. Lees in dit artikel meer over de kracht van onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen.
De overeenkomsten in gezonde voedingspatronen
Als we kijken naar vier belangrijke beoordelingssystemen met betrekking tot voedingskwaliteit, die allemaal zijn geassocieerd met een langer leven en met een lager risico op hart- en vaatziekten en kanker, dan hebben deze beoordelingssystemen slechts vier dingen gemeen: meer fruit, meer groenten, meer volle granen en meer noten en bonen. Deze systemen zijn kortom gebaseerd op een dieet dat rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen, terwijl voedingspatronen die rijk zijn aan dierlijke voedingsmiddelen en arm aan plantaardige voeding (in andere woorden, het westerse dieet) worden geassocieerd met hogere gezondheidsrisico's. De kleuren van plantaardig voedsel, zoals die van zoete aardappelen, worden natuurlijke anthocyanen genoemd. Deze flavonoïden fungeren als beschermers voor je lichaam.
DFL Longevity Mix
Geef je lichaam wat het verdient!
Vanaf €39,95
- Vegan
- 100% Onbewerkt plantaardig
- Geen toegevoegde suikers en zout
- Glutenvrij
- Kwaliteitscontrole
Als je volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad eet is eenmalig dagelijks gebruik voldoende. In andere gevallen bevelen we je aan om de poedermix driemaal daags te gebruiken. Dit kan helpen om de balans te herstellen en eventuele voedingstekorten aan te vullen.
Blue Zones: plantaardige voeding en lang leven
Wanneer we even de Blue Zones er weer bijpakken, zul je zien dat een van de gemeenschappelijke kenmerken van deze Zones is dat de langst levende bevolkingen niet alleen kunnen rekenen op sociale steun, dagelijkse lichaamsbeweging en betrokkenheid, maar ook op voeding. Ze baseren hun diëten allemaal op plantaardige voedingsmiddelen en reserveren vlees voornamelijk voor speciale gelegenheden. Een opvallend voorbeeld is de Californische Adventistische vegetarische bevolking, die helemaal geen vlees eet en toch een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld heeft. In het verkeerslichtsysteem voor gezonde voeding wordt deze schijnbare paradoz beter uitgelegd. Lees het hier.
Het provegetarische scoringssysteem
Om te onderzoeken of een voedingspatroon met meer plantaardige voedingsmiddelen daadwerkelijk de levensduur kan verlengen, hebben onderzoekers een "provegetarisch" scoringssysteem ontwikkeld. Hierbij krijg je punten voor het eten van fruit, groenten, noten, granen, bonen, olijfolie en aardappelen, maar worden punten afgetrokken voor de consumptie van dierlijke vetten, eieren, vis, zuivel en vleesproducten. Het blijkt dat ongeacht of het voedsel gezond of ongezond is, mensen met hogere scores op het provegetarische dieet langer leven. Zelfs een score van 40 of hoger was geassocieerd met een 40 procent lagere sterftekans. Dit bewijs toont aan dat eenvoudig advies om de consumptie van plantaardig voedsel te verhogen en de consumptie van dierlijke producten te verminderen, een overlevingsvoordeel biedt.
Een realistische toekomst
De onderzoekers concluderen dat deze bescheiden veranderingen in het dieet realistisch, betaalbaar en haalbaar zijn. Een 41 procent daling van de sterftecijfers in de Verenigde Staten zou betekenen dat honderdduizenden Amerikanen elk jaar kunnen worden gered door zich te richten op een dieet met meer plantaardige voedingsmiddelen en minder dierlijke producten. Dit benadrukt maar weer eens het belang van het integreren van meer plantaardige voeding in ons dieet voor een langer en gezonder leven. Het is een benadering die haalbaar is en aanzienlijke voordelen voor de gezondheid kan opleveren. En deze voedingsmiddelen integreren, hoeft niet lastig te zijn met de Longevity Mix van Dutch Food Labs. Met deze mix heb je met één eetlepel al 65 verschillende, natuurlijke voedingsmiddelen op je bord liggen.