De Realiteit achter Bariatrische Chirurgie: Een Kritische Blik. Deel 4/4

6 maart 2024
Afvallen of chirurgie

De realiteit van bariatrische chirurgie

Bariatrische chirurgie wordt vaak gepresenteerd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar hoe duurzaam zijn de resultaten eigenlijk? Hoewel de meeste patiënten na een gastric bypass enige tijd na de operatie weer wat gewicht terugwinnen, behoudt driekwart van hen na vijf jaar nog steeds minstens 20 procent gewichtsverlies. Echter, de typische trajectorie na de operatie illustreert dat gewichtsverlies niet noodzakelijkerwijs permanent is. Een voorbeeld: iemand die begint met zwaarlijvigheid op 285 pond, kan twee jaar na een bariatrische operatie dalen tot een overgewicht van 178 pond, maar uiteindelijk weer toenemen tot een zwaarlijvigheid van 207 pond. Deze gewichtstoename wordt toegeschreven aan "grazing" gedrag, waarbij compulsieve eters verschuiven van binging naar het constant eten van kleine hoeveelheden gedurende de dag.

Gewichtsbehoud en terugval na chirurgie

De realiteit van bariatrische chirurgie staat ver af van de sprookjesachtige verhalen die worden verteld in advertenties. Patiënten overschatten vaak het gewichtsverlies dat ze zullen ervaren en onderschatten de moeilijkheid van het herstelproces. De operatie dwingt tot ingrijpende veranderingen in eetgewoonten, waarbij langzaam en grondig kauwen en kleine hapjes noodzakelijk zijn. Het maagvolume wordt drastisch verkleind, wat vraagt om een aangepaste manier van eten.

Psychologische impact en mentale gezondheid

Gewichtstoename na de operatie kan echter verwoestende psychologische effecten hebben. Patiënten kunnen het gevoel hebben dat ze gefaald hebben in hun laatste redmiddel, wat kan leiden tot een hoog risico op depressie en zelfmoord. Zelfs bij gelijk gewicht blijkt uit onderzoek dat patiënten die een bariatrische operatie ondergaan bijna vier keer zoveel kans hebben op zelfmoord vergeleken met niet-geopereerde personen.

Fysieke complicaties en onvoorziene uitdagingen

De ernstige gevolgen van bariatrische chirurgie, zowel fysiek als mentaal, roepen belangrijke vragen op over de duurzaamheid en effectiviteit van de ingreep. Zelfs degenen die erin slagen hun overtollige gewicht te verliezen en te behouden, lijken moeite te hebben met het omgaan met de gevolgen op lange termijn. De operatie kan ook onverwachte fysieke complicaties met zich meebrengen, zoals overtollige huid die leidt tot irritatie en infecties.

Overweging van alternatieve benaderingen

Hoewel bariatrische chirurgie levensreddend kan zijn voor sommigen, mogen de risico's niet worden onderschat. Het is belangrijk dat patiënten alle beschikbare opties overwegen en een weloverwogen beslissing nemen die past bij hun individuele behoeften en gezondheidsdoelen. Bovendien moeten we de nadruk leggen op preventie en gezonde levensstijl keuzes, zoals een Whole Food Plant-Based (WFPB) dieet, dat duurzame resultaten kan opleveren zonder de risico's en complicaties van een chirurgische ingreep.

Er zijn bepaalde plaatsen, bekend als blue zones, waar de gemiddelde leeftijd van de bewoners 100 jaar is. Wat deze gebieden gemeen hebben, is dat ze allemaal een Whole Food Plant-Based dieet volgen. Ontdek hier hoe deze mensen leven en wat ze eten om zo'n uitzonderlijke leeftijd te bereiken.

Wil je zelf ook gezonder leren eten? We hebben enkele heerlijke recepten voor je samengesteld. Probeer bijvoorbeeld eens onze gezonde tomatensaus. Het recept daarvoor vind je hier. Of misschien ben je meer geïnteresseerd in een smakelijke gevulde groentesoep. Ontdek het recept hier.

WFPB voeding

Preventie en gezonde levensstijl in plaats van chirurgie

Kortom, hoewel bariatrische chirurgie levens kan redden, is het geen wondermiddel en moeten de potentiële risico's en gevolgen serieus worden overwogen. Als alternatief voor de operatietafel moet de nadruk liggen op gezonde, duurzame gewichtsverlies methoden en het bevorderen van een positieve relatie met voeding en lichaamsbeweging.

Dit is het vierde deel van onze serie over bariatrische chirurgie. Als je deel 1 wilt lezen, klik dan hier. Voor deel 2, klik hier. En hier vind je deel 3.

Bronnen