Eeuwige jeugd: de 3 oorzaken van huidveroudering

4 april 2024
Oude huid en jonge huid

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, ongeveer 20 vierkante voet groot, en tegelijkertijd het meest kwetsbare orgaan, blootgesteld aan zowel de oxiderende effecten van UV-straling van de zon als de oxiderende effecten van zuurstof in de lucht. Lees in deze blog over de oorzaken van huidveroudering en ontdek wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Oxidatieve stress veroorzaakt huidveroudering

Langdurige blootstelling aan oxidatieve stress kan een aanzienlijke impact hebben op de huid. In de loop der tijd wordt de huid dunner en gevoeliger voor beschadigingen. Bovendien verliest het zijn volume en elasticiteit, waardoor het kan gaan hangen en rimpelen, en de tekenen van veroudering duidelijker worden.

Deze 3 dingen dragen bij aan huidveroudering

1. Schade door de zon

De schadelijke effecten van UV-straling dragen bij aan huidveroudering door de afbraak van collageen- en elastinevezels, wat resulteert in verlies van stevigheid en elasticiteit. Daarnaast veroorzaakt UV-straling oxidatieve stress en beschadigt het DNA, wat leidt tot vroegtijdige veroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken.

2. Gebrek aan bloedtoevoer

Een gebrek aan bloedtoevoer naar de huid vertraagt celregeneratie en herstelprocessen, waardoor de productie van collageen en elastine afneemt. Dit leidt tot verlies van stevigheid en elasticiteit, en kan bijdragen aan een doffere teint en het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels.

3. ontstekingen 

Ontstekingen spelen ook een rol bij huidveroudering door oxidatieve stress en schade aan huidcellen te veroorzaken. Chronische ontstekingsreacties bevorderen de afbraak van collageen en elastine, wat resulteert in verminderde veerkracht en het ontstaan van fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering.

Wil je weten wat je allemaal kan doen om een stralende huid te houden? Lees dan hier onze blog met de belangrijkste stappen voor een stralende huid.

Plantaardige voeding tegen huidveroudering

Om oxidatieve stress tegen te gaan veroorzaakt door zon en zuurstof heb je antioxidanten nodig. Het vermeerderen van de inname van plantaardige voeding kan daarbij helpen. Door het gebruik van de Longevity Mix verhoog je de inname van onbewerkte plantaardige voeding met wel 65 verschillende soorten.  

Het gebrek aan bloedtoevoer kan komen door cholesterol en ontstekingen ontstaan door verzadigd vet. Het verminderen van de inname van vlees, zuivel en boter kan daarbij helpen.

Conclusie

Een hoge inname van groenten, bonen, erwten, linzen, soja en olijfolie blijkt beschermend te werken tegen huidrimpels, terwijl een hoge inname van vlees, zuivel en boter een nadelig effect blijkt te hebben. 

DFL Longevity Mix
Geef je lichaam wat het verdient!
Vanaf €39,95
  • Vegan
  • 100% Onbewerkt plantaardig
  • Geen toegevoegde suikers en zout
  • Glutenvrij
  • Kwaliteitscontrole

Als je volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad eet is eenmalig dagelijks gebruik voldoende. In andere gevallen bevelen we je aan om de poedermix driemaal daags te gebruiken. Dit kan helpen om de balans te herstellen en eventuele voedingstekorten aan te vullen.