Het Geheim van Gewichtsverlies en Diabetes: Chirurgie versus Dieet. Deel 3/4

6 maart 2024
diabetes

In de medische wereld wordt bariatrische chirurgie vaak beschouwd als een 'laatste redmiddel' voor mensen met obesitas en diabetes type 2. Maar is het echt zo effectief als we denken? En wat is de rol van dieet bij het omkeren van deze slopende aandoening? Laten we eens dieper ingaan op dit onderwerp.

Bariatrische Chirurgie versus Caloriebeperking

Bariatrische chirurgie, ooit bekend als gewoonweg 'maagverkleining', heeft een rebranding ondergaan en wordt nu "metabole chirurgie" genoemd. Deze nieuwe term suggereert dat de ingreep meer doet dan alleen het lichaam verkleinen; het zou ook metabole voordelen bieden door anatomische herschikkingen die de hormonale balans in de spijsvertering veranderen. Dit wordt ondersteund door verbazingwekkende remissiepercentages voor type 2 diabetes na de operatie.

Echter, onderzoek wijst uit dat het niet alleen de chirurgie is die deze positieve resultaten oplevert. Caloriebeperking speelt een cruciale rol, zelfs vóór de operatie. Een studie aan de Universiteit van Texas vergeleek patiënten met diabetes type 2 die eerst een periode van caloriebeperking ondergingen voordat ze de werkelijke chirurgie ondergingen. Wat bleek? De caloriebeperking alleen resulteerde in vergelijkbare verbeteringen in de bloedsuikerspiegel en insuline gevoeligheid, zo niet beter, dan de chirurgie zelf.

Levervet en Type 2 Diabetes

De sleutel tot dit succes ligt in het verminderen van levervet. Bij type 2 diabetes hoopt vet zich op in de lever en verspreidt zich vervolgens naar de alvleesklier, wat leidt tot insulineresistentie. Een caloriearm dieet kan dit proces omkeren door de vetmobilisatie uit de lever te bevorderen. Als het vetniveau in de lever daalt, kan de insulinegevoeligheid worden hersteld, wat op zijn beurt de alvleesklier in staat stelt om weer normaal te functioneren.

Dieet en Diabetes: Het Cruciale Belang van Gezonde Voeding.

Gewichtsverlies zonder chirurgie biedt ook andere voordelen. Dieet alleen kan ontstekingsmarkers verbeteren, terwijl deze markers juist verslechteren bij gewichtsverlies na een maagomleiding. Bovendien kunnen complicaties van diabetes, zoals nierschade, worden verbeterd door zowel chirurgie als dieet, maar bariatrische chirurgie biedt mogelijk geen bescherming tegen diabetische oogproblemen.

Dit roept de vraag op of het niet alleen gaat om gewichtsverlies, maar ook om de kwaliteit van het dieet. Een langlopende studie onder diabetici die gericht was op gewichtsverlies, toonde aan dat ondanks het verbeteren van hun gewicht, hun eetpatroon niet veranderde en hun levensverwachting niet toenam. Dit suggereert dat het niet alleen gaat om minder eten, maar ook om gezonder eten.

Wil je weten wat de kleur zegt over de gezondheidsvoordelen. Lees dan de blog over anthocyanen. Deze kun je hier lezen. Zou je willen weten hoe je gezonde recepten maakt kijk dan eens naar ons recept voor zoete aardappel stoofpot en gezonde linzensoep.

gezonde voeding

Bariatrische Chirurgie: Een Oplossing of Een Laatste Redmiddel voor Diabetes?

Dus, wat moeten we hieruit concluderen? Bariatrische chirurgie kan effectief zijn bij het omkeren van type 2 diabetes, maar het is niet de enige oplossing. Een dieet met een laag caloriegehalte kan vergelijkbare, zo niet betere resultaten opleveren zonder de risico's en complicaties van een operatie. Het is belangrijk om te erkennen dat de sleutel tot succes niet alleen ligt in het verminderen van de omvang van de maag, maar ook in het veranderen van onze eetgewoonten en levensstijl.

Als we type 2 diabetes serieus willen aanpakken, moeten we ons richten op preventie door middel van een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging. Chirurgie kan een optie zijn voor degenen die ernstig obese zijn en moeite hebben om op andere manieren gewicht te verliezen, maar het mag niet worden beschouwd als een wondermiddel. Het geheim van gewichtsverlies en diabetes ligt niet in de operatiekamer, maar in de keuken en in een actieve levensstijl.

Dit is deel 3 van de vierluik over bariatrische chirurgie. Wil je deel 1 lezen klik dan hier. Als je terug wil naar deel 2 klik dan hier. Wil je gelijk verder lezen, dan kun je hier klikken voor deel 4.

Bronnen