Linzensoep – romig en gezond

Heb jij zin in een soep dat romig, gezond en voedzaam is? Dan is onze linzensoep gemaakt van rode linzen de perfecte keuze voor jou! In deze blog lees je waarom we kiezen voor rode linzen en welke gezondheidsvoordelen linzen hebben. Vervolgens lees je het recept om makkelijk en snel een heerlijke romige en gezonde linzensoep te maken. Meer zin in een groentesoep? Dan lees je hier hoe je die kunt maken!
Rode linzen
Rode linzen zijn kleine, ontvelde en gespleten linzen. Doordat ze ontveld en gespleten zijn worden ze sneller gaar en zijn ze makkelijker te verteren dan (hele) linzen. Wanneer je rode linzen gaat koken worden ze veranderd in dikke puree. Dit is perfect wanneer je rode linzen gaat gebruiken in een soep omdat ze zacht worden tijdens het kookproces. Hierdoor krijg je een zachte textuur dat je smaakpapillen zal gaan verwennen. Het kookproces van rode linzen duurt ongeveer 5 minuten en is daardoor een groente wat zich snel gaar kookt. Lees snel verder om erachter te komen waarom linzen gezond zijn en welke voedingstoffen ze hebben.
Rijk aan antioxidanten
Linzen zijn rijk aan antioxidanten en hierdoor voorkomen ze ernstige ontstekingen of bepaalde ziektes. Het eten van linzen zorgt er uiteindelijk voor om ontstekingen te voorkomen en ze werken ontstekingsremmend. Daarnaast zorgen de antioxidanten in linzen er ook voor dat de stoffen kanker bestrijden.
Linzen zijn een eiwitbron
Een portie gekookte linzen (200 gram) bevat 15 gram eiwitten. Hierdoor zijn linzen een goede keuze voor een plantaardige eiwitbron. Vegetariërs en veganisten gebruiken linzen daarom vaak in hun gerechten, om op deze manier aan hun eiwitgehalte te komen op een dag. Eiwitten heb je nodig om bij te dragen aan het herstel van je spieren na het sporten en je lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof.

Vezelrijke linzen
Linzen bevatten veel vezels en behoren daarom tot een van de meest vezelrijke voedingsmiddelen. Een portie gekookte linzen (200 gram) bevat 10 gram eiwitten. Het dagelijkse advies voor je vezelinname is 25 tot 30 gram. Door het eten van een portie linzen kom je dichter in de buurt van de dagelijkse hoeveelheid. Linzen zijn dus rijk aan antioxidanten, eiwitten en vezels. Toch hebben linzen nog meer gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je welke gezondheidsvoordelen linzen nog meer hebben:
- Het verlagen van je cholesterolgehalte.
- Het tegengaan van overgewicht.
- Het verminderen van het risico op kanker.
- Het beheersen van diabetes.
- Het reguleren van je bloeddruk.
- Het verminderen van darmontstekingen.
Geef je gezondheid een boost met de Dutch Food Labs Longevity Mix
Wil je de voedzaamheid van je linzensoep naar een hoger niveau tillen? Voeg dan de Dutch Food Labs Longevity Mix toe, die maar liefst 65 onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen bevat. Hiermee geef je jouw soep een extra gezondheidsschopje en zorg je ervoor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt in een maaltijd.

DFL Longevity Mix
Geef je lichaam wat het verdient!
Vanaf €39,95
- Vegan
- 100% Onbewerkt plantaardig
- Geen toegevoegde suikers en zout
- Glutenvrij
- Kwaliteitscontrole
Als je volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad eet is eenmalig dagelijks gebruik voldoende. In andere gevallen bevelen we je aan om de poedermix driemaal daags te gebruiken. Dit kan helpen om de balans te herstellen en eventuele voedingstekorten aan te vullen.
Linzensoep recept
Het recept voor een romige linzensoep gemaakt met rode linzen is gemakkelijk en staat zo op tafel. Je hebt een aantal verse ingrediënten nodig, waardoor je in de soep genoeg groenten binnenkrijgt. Voor een extra boost voeg je de Dutch Food Labs Longevity Mix toe! Hieronder lees je het recept van linzensoep:
Ingrediënten linzensoep
- 1 gesnipperde ui
- 3 teentjes fijngesneden knoflook
- 1 winterpeen in fijne blokjes
- 3 stengels bleekselderij in fijne blokjes
- 4 eetlepels Dutch Food Labs Longevity Mix
- 200 gram rode linzen
- 400 gram tomatenblokjes
- Minimaal 1 liter water

Bereidingswijze
1. Was en snijd de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij.
2. Doe het water in de pan samen met alle groenten.
3. Breng aan de kook en voeg dan de tomaten toe.
4. Zodra de soep weer kookt, voeg je de DFL Longevity Mix en de linzen toe.
5. Breng de soep opnieuw aan de kook en zet het vuur daarna zachter.
6. Na ongeveer 10 minuten zijn de linzen gaar en is jouw voedzame, romige linzensoep klaar.
Geniet van je een heerlijke en gezonde linzensoep, boordevol voedingsstoffen en goedheid voor je lichaam. Smakelijk eten!
Zou je ook graag je eigen tomatensaus willen gaan maken? Lees dan hier hoe je dat doet! Ook vind je op deze pagina alle recepten van Dutch Food Labs.
Bronnen:
- Zhao Y, Du SK, Wang H, Cai M. In vitro antioxidant activity of extracts from common legumes. Food Chem. 2014;152:462-6.
- Tovar J. Bioavailability of carbohydrates in legumes: digestible and indigestible fractions. Archivos latinoamericanos de nutricion. 1996; 44(4 Suppl 1):36S-40S.
- Birt DF, Boylston T, Hendrich S et al. Resistant Starch: Promise for Improving Human Health. Advances in Nutrition: An International Review Journal. 2013; 4(6):587-601.
- Xu BJ, Yuan SH, Chang SK. Comparative studies on the antioxidant activities of nine common food legumes against copper-induced human low-density lipoprotein oxidation in vitro. J Food Sci. 2007;72(7):S522-7.
- Lin HC, Moller NA, Wolinsky MM, Kim BH, Doty JE, Meyer JH. Sustained slowing effect of lentils on gastric emptying of solids in humans and dogs. Gastroenterology. 1992;102(3):787-92.
- Hanson MG, Zahradka P, Taylor CG. Lentil-based diets attenuate hypertension and large-artery remodelling in spontaneously hypertensive rats. The British journal of nutrition. 2014; 111(4):690-8.
- Jacobs DR Jr, Tapsell LC. Food, not nutrients, is the fundamental unit in nutrition. Nutr Rev. 2007 Oct;65(10):439-50.