Risico's en Complicaties bij Bariatrische Chirurgie: Een Diepgaande Analyse. Deel 2/4

6 maart 2024
Operatie obesitas

Na maagverkleining en gastric bypass, is de derde meest voorkomende bariatrische procedure een revisie om een eerdere bariatrische ingreep te corrigeren. Tot wel 25 procent van de bariatrische patiënten moet opnieuw de operatiekamer in vanwege problemen veroorzaakt door hun eerste bariatrische ingreep. En heroperaties brengen meer risico met zich mee, met een mortaliteitspercentage dat ongeveer 10 keer hoger ligt, zonder garantie op succes. Complicaties zijn onder andere lekkages, fistels, zweren, obstructies en ernstig zuurbranden.

Bariatrische chirurgische Bekwaamheid en Risico's

De mate van risico kan afhangen van de vaardigheid van de chirurg. In een onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, dienden bariatrische chirurgen vrijwillig video's in van henzelf terwijl ze de operatie uitvoerden, die vervolgens werden geëvalueerd door een panel van hun collega's. Technische bekwaamheid varieerde aanzienlijk en hing samen met de percentages complicaties, ziekenhuisopnames, heroperaties en sterfgevallen. Patiënten geopereerd door minder bekwame chirurgen liepen bijna drie keer zoveel complicaties op en hadden vijf keer zoveel risico op overlijden.

Chirurgische Praktijken en Risicobeheer

Net zoals bij atleten en musici, kunnen sommige chirurgen simpelweg meer getalenteerd zijn dan anderen, maar oefening kan helpen om perfectie te bereiken. Gastric bypass is zo'n complexe ingreep dat de leercurve wellicht 500 gevallen vereist voordat een chirurg de procedure volledig onder de knie heeft. Complicatierisico's bereiken een plateau na ongeveer 500 gevallen, met het laagste risico bij chirurgen die meer dan 600 bypasses hebben uitgevoerd. Het risico om de operatie niet te overleven is mogelijk dubbel zo hoog onder het mes van chirurgen die minder dan 75 operaties hebben uitgevoerd, vergeleken met meer dan 450. Als u dus kiest voor de operatie, raad ik aan uw chirurg te vragen hoeveel ingrepen zij hebben uitgevoerd, en kies voor een erkend bariatrisch "Center of Excellence", waar het chirurgische mortaliteitspercentage twee tot drie keer lager lijkt te zijn dan bij niet-erkende instellingen.

Niet altijd ligt de fout bij de chirurg. In een rapport getiteld "The Dangers of Broccoli", beschreef een chirurg een geval waarin een vrouw drie maanden na een maagomleiding naar een all-you-can-eat buffet ging. Ze koos echt gezond voedsel (goed voor haar!). Ze vergat alleen blijkbaar om te kauwen. Haar nietjes knapten en ze belandde op de spoedeisende hulp, en daarna in de operatiekamer. Bij het openen van haar buik vonden ze "volledige stukken broccoli, hele limabonen en andere groene bladgroenten". Een waarschuwend verhaal, maar misschien minder over beter kauwen na de operatie dan over het eten van beter voedsel vóór de operatie, zodat je al je interne organen in de eerste plaats intact kunt houden.

Langdurige Gevolgen en Complicaties van Bariatrische Chirurgie

Zelfs als de chirurgische ingreep perfect verloopt, zijn levenslange vervanging en monitoring van voedingsstoffen nodig om vitamine- en mineralentekorten te voorkomen. Dit omvat niet alleen een beetje bloedarmoede, osteoporose of haarverlies, maar ook ernstige gevallen van levensbedreigende tekorten, zoals beriberi, pellagra, kwashiorkor, en zenuwschade die zich kan uiten als verlies van het gezichtsvermogen jaren of zelfs decennia na de operatie in het geval van koperdeficiëntie. In tragische gevallen van ernstig tekort aan een B-vitamine genaamd thiamine, leed bijna één op de drie patiënten aan permanente hersenschade voordat de aandoening werd opgemerkt.

De malabsorptie van voedingsstoffen is opzettelijk voor procedures zoals gastric bypass. Door segmenten van de darmen te verwijderen, kan de opname van calorieën effectief worden belemmerd, maar dit gaat ten koste van de absorptie van noodzakelijke voedingsstoffen. Zelfs mensen die alleen restrictieve procedures ondergaan zoals maagverkleining, kunnen risico lopen op levensbedreigende voedingstekorten vanwege aanhoudend braken. Sterker nog, braken wordt bij tot wel 60 procent van de patiënten na bariatrische chirurgie gemeld als gevolg van "ongepaste" eetgewoonten (met andere woorden, proberen normaal te eten). Het braken draagt bij aan gewichtsverlies op een vergelijkbare manier als een medicijn voor alcoholisten genaamd Antabuse kan worden gebruikt om hen zo ziek te maken na een drankje dat ze uiteindelijk hun les leren.

bariatrische chirurgie

Gastric Bypass: Impact op Eetgewoonten en Welzijn

"Dumpingsyndroom" kan op dezelfde manier werken. Een groot percentage van de patiënten die een gastric bypass hebben ondergaan, kan last hebben van buikpijn, diarree, misselijkheid, opgeblazen gevoel, vermoeidheid of hartkloppingen na het eten van calorierijk voedsel, aangezien dit rechtstreeks naar de darmen gaat. Zoals chirurgen het beschrijven, is dit een functie, geen bug: "Dumpingsyndroom is een verwacht en gewenst onderdeel van de gedragsverandering veroorzaakt door gastric bypass-chirurgie; het kan patiënten ontmoedigen om energiedicht voedsel te consumeren."

Dit is deel 2 van de vierluik over bariatrische chirurgie. Als je deel 1 wil lezen klik dan hier. Wil je gelijk verder lezen dan kan je hier klikken voor deel 3: Chirurgie versus dieet.

Bronnen