Voordelen van soja en lijnzaad bij borstkanker

7 augustus 2023
soja en lijnzaad bij borstkanker

Borstkanker is een angstaanjagende en verwoestende ziekte die wereldwijd vele levens heeft getroffen. Gelukkig zijn er recente ontwikkelingen in voedingsonderzoek die kunnen helpen bij het verminderen van risico's en het bevorderen van herstel. In deze blog zullen we dieper ingaan op twee krachtige voedingsmiddelen: soja en lijnzaad en hun invloed op borstkanker. Bovendien kijken we hoe onze poedermix met deze ingrediënten mogelijk een waardevolle bijdrage kan leveren aan het bestrijden van borstkanker. Onze poedermix past ook bij een tomatensaus. Lees hier meer over dit heerlijke recept. Of probeer het eens te drinken in een heerlijke drinkbouillon. Lees er hier meer over.

Wat is soja?

Soja staat bekend als een controversieel voedingsmiddel, met name in relatie tot borstkanker. Deze verwarring wordt verergerd door desinformatie op internet en meningen van sommige gezondheidsprofessionals. Een belangrijke misvatting is dat sojavoeding borstkankergroei zou bevorderen vanwege de aanwezigheid van isoflavonen, een klasse van fyto-oestrogeenverbindingen. Fyto-oestrogenen worden vaak geassocieerd met oestrogeen, dat bekend staat om het stimuleren van borstkankergroei.

Soja juist antiproliferatieve werking bij borstkanker

Het blijkt echter dat er twee soorten oestrogeenreceptoren in het lichaam zijn - alfa en bèta. Fyto-oestrogenen in soja hebben een voorkeur voor het activeren van de bèta-receptor. Dit is van cruciaal belang, omdat deze twee receptorsoorten verschillende weefseldistributies hebben en vaak op verschillende manieren functioneren, soms zelfs tegenovergesteld. In de borst lijkt bèta-activatie een anti-oestrogene werking te hebben, waardoor de groeibevorderende effecten van oestrogeen worden geremd. Onderzoek heeft aangetoond dat soja fyto-oestrogenen een antiproliferatieve werking hebben op borstkankercellen, zelfs bij lage concentraties die men binnenkrijgt door een paar porties soja per dag te eten. Dit inzicht wordt ondersteund door studies die aantonen dat vrouwen die gedurende hun leven regelmatig soja consumeren, een lager risico op borstkanker hebben.

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad, rijk aan lignanen, is een ander voedingsmiddel dat aandacht verdient in de strijd tegen borstkanker. Waar is lijnzaad namelijk goed voor? Lignanen zijn verbindingen die sterke antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het toevoegen van lijnzaad aan het dieet van borstkankerpatiënten positieve resultaten kan opleveren. Een interessante studie vergeleek de effecten van lijnzaad met die van een bekend chemotherapiemedicijn, tamoxifen. De resultaten toonden aan dat vrouwen die lijnzaad consumeren, vergelijkbare voordelen ervoeren als degenen die tamoxifen gebruiken. Lijnzaad lijkt de aanmaak van angiogeneseremmers te verhogen, wat de bloedtoevoer naar tumoren kan beperken en hun groei kan remmen.

Onze poedermix: een krachtige formule

Met deze wetenschappelijke inzichten in gedachten hebben we een unieke poedermix ontwikkeld, die de krachtige voordelen van soja en lijnzaad bij hormoongevoelige kankers combineert. Onze mix is zorgvuldig samengesteld om een optimale balans van fytochemicaliën en voedingsstoffen te bieden, die de groei van borstkankercellen kunnen remmen en de overleving kunnen verbeteren. Het onderzoek toont aan dat een dagelijkse inname van onze poedermix de antiproliferatieve effecten van soja en lignanen kan versterken. Het kan helpen om de activatie van bèta-receptoren te bevorderen, waardoor het risico op borstkankerrecidive wordt verminderd en overlevingskansen worden vergroot. Lees hier meer over de voordelen van onze mix.

Onze poedermix met soja en lijnzaad een bondgenoot tegen borstkanker

In de voortdurende strijd tegen borstkanker zijn soja en lijnzaad veelbelovende natuurlijke bondgenoten. Wetenschappelijk bewijs onthult de gunstige effecten van deze voedingsmiddelen op de groei en overleving van borstkankercellen. Onze innovatieve poedermix biedt een handige manier om de voordelen van beide ingrediënten te benutten en een positieve impact te hebben op uw gezondheid. Het is belangrijk op te merken dat voeding slechts één aspect is van de totale benadering van kankerpreventie en -behandeling. Raadpleeg altijd uw arts of een gekwalificeerde zorgverlener voordat u wijzigingen aanbrengt in uw dieet of behandeling.

Laten we samen streven naar een gezonde toekomst en borstkanker bestrijden met de kracht van voeding. Probeer vandaag nog onze poedermix en neem de eerste stap op weg naar welzijn en vitaliteit. Uw gezondheid is uw kostbaarste bezit, en wij zijn er om u te ondersteunen in uw streven naar een gezonde levensstijl. Samen kunnen we het verschil maken in de strijd tegen borstkanker. Begin met het kopen van onze mix via deze link.

Bronnen

  1. Chen FP, Chien MH. Phytoestrogens induce differential effects on both normal and malignant human breast cells in vitro. Climacteric. 2014 Dec;17(6):682-91.
  2. Chi F, Wu R, Zeng YC, Xing R, Liu Y, Xu ZG. Post-diagnosis soy food intake and breast cancer survival: a meta-analysis of cohort studies. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(4):2407-12.
  3. Setchell KD, Brown NM, Zhao X, Lindley SL, Heubi JE, King EC, Messina MJ. Soy isoflavone phase II metabolism differs between rodents and humans: implications for the effect on breast cancer risk. Am J Clin Nutr. 2011 Nov;94(5):1284-94.
  4. Messina M, Messina, VL. Exploring the Soyfood Controversy. Nutrition Today: March/April 2013 - Volume 48 - Issue 2 - p 68–75.
  5. Rock CL, Doyle C, Demark-Wahnefried W, Meyerhardt J, Courneya KS, Schwartz AL, Bandera EV, Hamilton KK, Grant B, McCullough M, Byers T, Gansler T. Nutrition and physical activity guidelines for cancer survivors. CA Cancer J Clin. 2012 Jul-Aug;62(4):243-74.
  6. Korde LA, Wu AH, Fears T, Nomura AM, West DW, Kolonel LN, Pike MC, Hoover RN, Ziegler RG. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian American women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Apr;18(4):1050-9.
  7. Ziegler RG, Hoover RN, Pike MC, Hildesheim A, Nomura AM, West DW, Wu-Williams AH, Kolonel LN, Horn-Ross PL, Rosenthal JF, Hyer MB. Migration patterns and breast cancer risk in Asian-American women. J Natl Cancer Inst. 1993 Nov 17;85(22):1819-27.
  8. Kelsey JL. A review of the epidemiology of human breast cancer. Epidemiol Rev. 1979;1:74-109.
  9. Shu XO, Zheng Y, Cai H, Gu K, Chen Z, Zheng W, Lu W. Soy food intake and breast cancer survival. JAMA. 2009 Dec 9;302(22):2437-43.
  10. Guha N, Kwan ML, Quesenberry CP Jr, Weltzien EK, Castillo AL, Caan BJ. Soy isoflavones and risk of cancer recurrence in a cohort of breast cancer survivors: the Life After Cancer Epidemiology study. Breast Cancer Res Treat. 2009 Nov;118(2):395-405.
  11. Kang X, Zhang Q, Wang S, Huang X, Jin S. Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ. 2010 Nov 23;182(17):1857-62.
  12. Caan BJ, Natarajan L, Parker B, Gold EB, Thomson C, Newman V, Rock CL, Pu M, Al-Delaimy W, Pierce JP. Soy food consumption and breast cancer prognosis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011 May;20(5):854-8.
  13. Zhang YF, Kang HB, Li BL, Zhang RM. Positive effects of soy isoflavone food on survival of breast cancer patients in China. Asian Pac J Cancer Prev. 2012;13(2):479-82.
  14. Paruthiyil S, Parmar H, Kerekatte V, Cunha GR, Firestone GL, Leitman DC. Estrogen receptor beta inhibits human breast cancer cell proliferation and tumor formation by causing a G2 cell cycle arrest. Cancer Res. 2004 Jan 1;64(1):423-8.
  15. Mueller SO, Simon S, Chae K, Metzler M, Korach KS. Phytoestrogens and their human metabolites show distinct agonistic and antagonistic properties on estrogen receptor alpha (ERalpha) and ERbeta in human cells. Toxicol Sci. 2004;80(1):14-25.
  1. L. U. Thompson, J. M. Chen, T. Li, K. Strasser-Weippl, P. E. Goss. Dietary flaxseed alters tumor biological markers in postmenopausal breast cancer. Clin. Cancer Res. 2005 11(10):3828 - 3835
  2. L. S. Velentzis, J. V. Woodside, M. M. Cantwell, A. J. Leathem, M. R. Keshtgar. Do phytoestrogens reduce the risk of breast cancer and breast cancer recurrence? What clinicians need to know. Eur. J. Cancer 2008 44(13):1799 - 1806
  3. S. E. McCann, L. U. Thompson, J. Nie, J. Dorn, M. Trevisan, P. G. Shields, C. B. Ambrosone, S. B. Edge, H.-F. Li, C. Kasprzak, J. L. Freudenheim. Dietary lignan intakes in relation to survival among women with breast cancer: The Western New York Exposures and Breast Cancer (WEB) Study. Breast Cancer Res. Treat. 2010 122(1):229 - 235
  4. P. Guglielmini, A. Rubagotti, F. Boccardo. Serum enterolactone levels and mortality outcome in women with early breast cancer: A retrospective cohort study. Breast Cancer Res. Treat. 2012 132(2):661 - 668
  5. K. Buck, A. K. Zaineddin, A. Vrieling, J. Linseisen, J. Chang-Claude. Meta-analyses of lignans and enterolignans in relation to breast cancer risk. Am. J. Clin. Nutr. 2010 92(1):141 - 153
  6. S. Abarzua, T. Serikawa, M. Szewczyk, D.-U. Richter, B. Piechulla, V. Briese. Antiproliferative activity of lignans against the breast carcinoma cell lines MCF 7 and BT 20. Arch. Gynecol. Obstet. 2012 285(4):1145 - 1151
  7. K. Buck, A. Vrieling, A. K. Zaineddin, S. Becker, A. Hüsing, R. Kaaks, J. Linseisen, D. Flesch-Janys, J. Chang-Claude. Serum enterolactone and prognosis of postmenopausal breast cancer. J. Clin. Oncol. 2011 29(28):3730 - 3738
  8. U. W. N. AAberg, N. Saarinen, A. Abrahamsson, T. Nurmi, S. Engblom, C. Dabrosin. Tamoxifen and flaxseed alter angiogenesis regulators in normal human breast tissue in vivo. PLoS ONE 2011 6(9):e25720
  9. C. J. Fabian, B. F. Kimler, C. M. Zalles, J. R. Klemp, B. K. Petroff, Q. J. Khan, P. Sharma, K. D. R. Setchell, X. Zhao, T. A. Phillips, T. Metheny, J. R. Hughes, H.-W. Yeh, K. A. Johnson. Reduction in Ki-67 in benign breast tissue of high-risk women with the lignan secoisolariciresinol diglycoside. Cancer Prev Res (Phila) 2010 3(10):1342 - 1350
  10. R. E. Patterson. Flaxseed and breast cancer: What should we tell our patients? J. Clin. Oncol. 2011 29(28):3723 - 3724