Zelf eenvoudig tomatensaus maken: snel een gezonde maaltijd op tafel

3 augustus 2023
pasta met zelfgemaakte tomatensaus

Heb je weinig tijd om te koken, maar wil je toch genieten van een gezonde en smaakvolle maaltijd? Dan is een tomatensaus maken de perfecte basis voor een snelle en voedzame optie. Het mooie is dat je deze saus op smaak kan brengen met de Dutch Food Labs Longevity Mix, een slimme en gezonde vervanger voor zout en bouillon. Lees hier meer over de voordelen van deze mix. Deze mix bevat maar liefst 65 onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen, waardoor je niet alleen een heerlijke smaak aan je gerecht toevoegt, maar ook nog eens een extra dosis voedingsstoffen binnenkrijgt. Lees in deze blog meer over dit heerlijke recept van tomatensaus.

Tomatensaus gezond?

Tomaten zijn alom geliefd en staan bekend om hun voedzame eigenschappen. Ze bevatten belangrijke fytonutriënten zoals fytoeen, fytofluenen en lycopenen. Op zichzelf hebben deze stoffen een licht effect op de groei van prostaatkankercellen, maar wanneer ze worden gecombineerd met andere fytonutriënten, ontstaat er een synergetisch effect. Lees in deze blog over het effect van soja en lijnzaad op borstkankercellen. Door tomaten te combineren met curcumine (het gele pigment in kurkuma) en vitamine E (aanwezig in noten en zaden), kan het anti-kankereffect zelfs tot wel 70% toenemen. Deze krachtige combinatie vind je terug in de Longevity Mix, waarmee je jouw tomatensaus naar een hoger niveau tilt. Koop hier jouw Longevity mix.

Ingrediënten om een gezonde tomatensaus te maken

  • 4 eetlepels DFL Longevity Mix
  • 2 rode paprika’s
  • 2 sjalotten
  • 2 knoflooktenen
  • 1 blikje tomatenpuree van  70 gram
  • 1 blikje gepelde tomaten van 400 gram
  • 1 bosje peterselie
  • 250 gram volkoren pasta
  • 2 eetlepel olijfolie
tomatensaus maken met tomaten

Bereiding van de tomatensaus

  1. Je begint met het snijden van de sjalot, knoflook en paprika in blokjes.  
  2. Doe de olijfolie in een pan met een dikke bodem op medium vuur.
  3. Voeg na elkaar de sjalot, knoflook en paprika toe.
  4. Snijd nu de peterselie steeltjes fijn.
  5. Na enkele minuten bakken voeg je de tomatenpuree en de steeltjes toe.
  6. Goed doorroeren voor enkele minuten en dan het blikje tomaten erbij.   
  7. Deksel op de pan plaatsen en laten pruttelen.
  8. Ondertussen een grote pan met water vullen en aan de kook brengen.
  9. Wanneer de saus kookt, de tomaten in de pan pletten.
  10. Dan de peterselie fijn snijden en de helft door de tomatensaus roeren.
  11. Voeg de eetlepels Longevity mix toe en roer goed door.
  12. Als het water kookt, de pasta toevoegen en goed doorroeren. 
  13. Deksel van de tomatensaus halen om te laten inkoken. 
  14. Als de bereidingstijd van de pasta is verstreken, deze afgieten.
  15. Dan de pasta mengen met de tomatensaus en de rest van de peterselie erover heen serveren.

Ook benieuwd naar ons recept voor een linzensoep? Klik dan hier!

zelf tomatensaus maken

Tips om die perfecte tomatensaus te maken

  • Tomatensaus kun je uitstekend invriezen. Verdeel de restjes saus in kleine bakjes en bewaar ze in de vriezer.
  • Deze saus leent zich perfect voor grotere bereidingen. Maak een grotere hoeveelheid en bespaar tijd voor een volgende maaltijd.
  • Gebruik de tomatensaus ook als smaakvolle topping voor gestoomde of geroosterde groenten.
  • Experimenteer met extra groenten zoals wortel, bleekselderij of courgette om een gevulde saus te creëren.
  • Voeg peulvruchten toe aan de saus voor een volwaardige maaltijd zonder vlees of vis. Denk aan witte, zwarte of kidneybonen voor extra eiwitten en voedingsstoffen.

Met deze eenvoudige tomatensaus en een vleugje Dutch Food Labs Longevity Mix zet je in een handomdraai een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel. Geniet van de smaakvolle synergie van ingrediënten en laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze saus. Smakelijk eten! Lees in dit artikel ook meer over hoe je een gezonde groentesoep op tafel zet.

Bronnen

  1. Chuah AM, Lee YC, Yamaguchi T, Takamura H, Yin LJ, Matoba T. Effect of cooking on the antioxidant properties of coloured peppers. Food Chemistry. 2008;111(1):20-28.
  2. Murador DC, Cunha DT, Rosso VV. Effects of cooking techniques on vegetable pigments: A meta-analytic approach to carotenoid and anthocyanin levels. Food Research International. 2014;65(B):177-183.
  3. Raber M, Chandra J, Upadhyaya M, et al. An evidence-based conceptual framework of healthy cooking. Prev Med Rep. 2016;4:23-8.
  4. Craig WJ. Phytochemicals: guardians of our health. J Am Diet Assoc. 1997 Oct;97(10 Suppl 2):S199-204.
  5. Sapone A, Canistro D, Melega S, Moles R, Vivarelli F, Paolini M. On enzyme-based anticancer molecular dietary manipulations. J Biomed Biotechnol. 2012;2012:790987.
  6. Talvas J, Caris-Veyrat C, Guy L, Rambeau M, Lyan B, Minet-Quinard R, Lobaccaro JM, Vasson MP, Georgé S, Mazur A, Rock E. Differential effects of lycopene consumed in tomato paste and lycopene in the form of a purified extract on target genes of cancer prostatic cells. Am J Clin Nutr. 2010 Jun;91(6):1716-24.
  7. Kumar NB, Besterman-Dahan K, Kang L, Pow-Sang J, Xu P, Allen K, Riccardi D, Krischer JP. Results of a Randomized Clinical Trial of the Action of Several Doses of Lycopene in Localized Prostate Cancer: Administration Prior to Radical Prostatectomy. Clin Med Urol. 2008 Apr 16;1:1-14.
  8. Linnewiel-Hermoni K, Khanin M, Danilenko M, Zango G, Amosi Y, Levy J, Sharoni Y. The anti-cancer effects of carotenoids and other phytonutrients resides in their combined activity. Arch Biochem Biophys. 2015 Apr 15;572:28-35.
  9. Sporn MB, Liby KT. Is lycopene an effective agent for preventing prostate cancer? Cancer Prev Res (Phila). 2013 May;6(5):384-6.
  10. Gontero P, Marra G, Soria F, Oderda M, Zitella A, Baratta F, Chiorino G, Gregnanin I, Daniele L, Cattel L, Frea B, Brusa P. A randomized double-blind placebo controlled phase I-II study on clinical and molecular effects of dietary supplements in men with precancerous prostatic lesions. Chemoprevention or "chemopromotion"? Prostate. 2015 Aug 1;75(11):1177-86.
  11. Chen L, Stacewicz-Sapuntzakis M, Duncan C, Sharifi R, Ghosh L, van Breemen R, Ashton D, Bowen PE. Oxidative DNA damage in prostate cancer patients consuming tomato sauce-based entrees as a whole-food intervention. J Natl Cancer Inst. 2001 Dec 19;93(24):1872-9.
  12. Gann PH, Khachik F. Tomatoes or lycopene versus prostate cancer: is evolution anti-reductionist? J Natl Cancer Inst. 2003 Nov 5;95(21):1563-5.
  13. Lowe GM, Booth LA, Young AJ, Bilton RF. Lycopene and beta-carotene protect against oxidative damage in HT29 cells at low concentrations but rapidly lose this capacity at higher doses. Free Radic Res. 1999 Feb;30(2):141-51.
  14. Bowen P, Chen L, Stacewicz-Sapuntzakis M, Duncan C, Sharifi R, Ghosh L, Kim HS, Christov-Tzelkov K, van Breemen R. Tomato sauce supplementation and prostate cancer: lycopene accumulation and modulation of biomarkers of carcinogenesis. Exp Biol Med (Maywood). 2002 Nov;227(10):886-93.
  15. A. L. Garcia, C. Koebnick, P. C. Dagnelie, C. Strassner, I. Elmadfa, N. Katz, C. Leitzmann, and I. Hoffmann. Long-term strict raw food diet is associated with favourable plasma beta-carotene and low plasma lycopene concentrations in germans. Br. J. Nutr., 99(6):1293-1300, 2008.

Meer weten over gezonde voeding? Lees hier meer over het verkeerslichtsysteem!